Hästarna i Vike

Ny blogg!!Skuggi

Posted by jessica Tuesday, October 07 2008 16:22:57

Nu har jag satt upp en ny blogg, allt det gamla härifrån finns överflyttat dit, ihopsamlat lite mer överskådligt kanske.

Adressen http://skuggabaldur.equisoft.se

Välkommen dit!!!

2008-06-06 FredagBaldur

Posted by jessica Saturday, June 07 2008 17:27:57

Idag var vi ut igen med pojkarna. Tog långa turen runt Näggärd och det gick bara fint, vi red faktist ganska mycket vilket verkade ok med hästarna trots att de inte har någon vidare kondis..

På andra sidan tjärnen vek vi in på en skogsväg/stig som vi inte ridit på förut. Efter en stund ville Baldur gå före och han forcerade den halvt överväxta/osynliga vägen med frisk fart smiley Richard var duktig och lyckades styra honom, och han regagerade knappt på alla grenar som for överallt, inte ens när de hamnade under fendern smiley Han är SÅ duktig!

Vid ett ställe var det en ganska stor vattensamlig på stigen, gick inte att gå runt. Tänkte att det här klarar han inte.. men det gjorde han med bara en pyttetvekan! smiley Sen brötade de vidare genom skogen, jag och Skuggi fick skynda för att hinna med...

Båda killarna var fantastist duktiga, men heeelt klart trötta på sista biten.

Ännu en härlig uteritt, sånt här får man bara en massa energi av!

2008-06-04 OnsdagBaldur

Posted by jessica Thursday, June 05 2008 08:16:46

Idag var det motionsdag igen, så det var bara att släpa med sig pojkarna ut i värmen smiley

Skuggi har tydligen bestämt sig för att det är rätt ok att bli borstad, vi hade en otroligt mysig stund i solen smiley Sedan var det på med grejorna och iväg.

Vi tog samma sväng som i söndags, den är så bra för det är bara lite grusväg i början och slutet, sedan är det mjuuuuka skogsvägar som går lite upp och ner precis lagom så vi rider första biten i skogen, sedan leder vi när det går nerför, och sedan rider vi en sväng igen. Grusvägen blir det bara prommis på, på hemvägen vill Skuggi gå i dikena, så det får han såklart.

Idag travade vi lite tillsammans, tog bara korta små intervaller och Baldur skötte sig perfekt, även om han var lite busig smiley Richard är sååå duktig och har lärt sig att slappna av och sitta mer balanserat när det blir lite skuttigt. Vi testade först med att Skuggi skulle springa först som bromskloss, men han töltar mycket långsammare än Baldur vill trava, så vi blev snart omkörda. Fast i lugnt och fint tempo förståss, Richard var nöjd, särskilt när de travade på en bra bit alldeles för sig själva och han hade full kontroll hela tiden smiley

En jättehärlig tur hade vi smiley

2008-06-01 SöndagSkuggi

Posted by jessica Monday, June 02 2008 08:09:21

Idag hade vi värmerekord på omkring 30 grader smiley

Inte så härligt tyckte hästarna, skönt att de har ligghallen att gå in och ut i, för de var nog där inne lika mycket som ute och betade. Först nu inser man vad mycket värt det är för dem att kunna gå undan från sol och insekter. Stackars alla hästar som står ute i små fyrkanter mitt i solen hela dagarna smiley

På kvällen när det svalnade lite gav vi oss ut på kombinerad prommis och ridtur. Vår första riktiga faktiskt smiley
Det var härligt att vara ute och rida med Richard igen smiley Baldur var såååå duktig, precis som värsta veteranen. det märktes att båda hästarna gillade skarpt vår nya stil, där vi går lika mycket som vi rider. Särskilt nu när de har så dålig kondis.

Hovarna börjar göra om sig efter vårslasket ser jag, de har blivit stora nu när jag inte raspat så ofta och det har varit mjukt. De har fått dubbelsula båda, som nu håller på att trilla av, det går trögt bara nu, när det är så torrt...

Härlig dag idag smiley

2008-05-31 LördagBaldur

Posted by jessica Monday, June 02 2008 08:02:44

Varje kväll hela veckan har vi lasttränat småttingarna, det har gått bara fint. Nu idag var det dags att stänga bom och bakläm för första gången. Oliver var lite skeptisk till att ha bommen bakom, och var tvungen att backa ur en sväng innan han var nöjd. Sokki stod inne och käkade som den lilla avfallskvarn han är smiley

Vi laddade med höbalar i fram så att inte Sokki skulle hamna uppåner om han skulle ta sig över bommen... Men vi anlände i Matfors helt utan såna missöden, de stod still och så avspända ut när vi kom fram.

Väl på plats blev Oliver hingst och härjade på en stund. De fick vara i en box jämte trölli, men det verkade nästan hetsa upp Oliver ännu mer. Nu var jag glad att jag tränat honom att ta in snorren när jag säger till, då kunde jag avbryta honom. Ja, när han lugnat sig lite bar det iväg ut i hagen. Trölli och Aron tyckte att ungarna behövde en omgång och jagade dem i omgångar hela eftermiddagen smiley De fick en hel massa motion iaf. Och vi fick en massa snygga bilder smiley de kommer snart upp!

Efter en trevlig middag med grillat vände vi hem med den tomma finkan... Som det känns så hämtar jag nog tillbaka honom nästa vecka.. smiley Saknar min lilla hingst...

Här kommer lite bilder från händelsen... Började med en liten het stund..

Blog ImageBlog ImageBlog Image

Så blev det en del spring...

Blog ImageBlog Image

Och lite trängsel, Oliver skyddar Sokki så modigt...

Blog Image

Blog Image

Gammelgubbarna tände till och gav sig på jakt..

Blog ImageBlog Image

Och småpojkarna fick kuta som de inte gjort på länge..

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog Image

Vilket inte gjorde så mycket, för vi fick ju många snygga bilder..

Blog ImageBlog Image

Vi kallar honom för Kick-o-matic, här ser ni varför..

Blog ImageBlog Image

Vackra fina Oliver, man tror inte att det är samma häst...

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog Image

Sokki har också växt till sig och blivit lite snygg...

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog Image

Trölli relaxar efter en lång dag...

Blog ImageBlog Image

2008-05-25 SöndagBaldur

Posted by jessica Monday, May 26 2008 08:30:36

Idag fick Baldur följa med på en skön skogsprommis i solen och värmen.
Passade på att skrämselträna genom att tappa hjälmen från sadeln samtidigt som vi såg en lite läbbig grävmaskin smiley Det blev dock bara ett litet skutt som vanligt, sen var allt ok igen. Inga problem att gå förbi grävmaskinen.

Längs med en liten fin skogsväg hoppade jag upp och red en bit, det gick jättefint, särskilt när han fick följa Richard i ryggen smiley red bara en liten bit, då vi inte ridit på länge.
När vi gick igenom ett sommarstugeområde fick vi massor med läskigt att träna på, först var det typ tusen små väderkvarnar, sedan en gubbe bakom ett skjul som sågade och förde oväsen. Sedan fortsatte gubben att låta bakom oss när vi gick vidare. Och så avslutade vi med att han vågade gå över en liten träbro som såklart brakade lite när han gick på den, så blev han rädd igen smiley

Men han är skön när han blir rädd, för det blir bara ett skutt, sedan är han cool igen smiley

Sedan var det dags att lastträna Sokki. Det var nästan FÖR lätt smiley Vis av gårdagens trassel fick han träna på att backa av rampen innan han fick gå hela vägen in, och han hade verkligen inga betänkligheter med att gå helt in smiley Han var jätteduktig, stod där inne och stampade och hade sig, det bekom honom inte ett dugg att det dundrade och smällde!
Såklart vart det ändå lite läskigt att backa nerför rampen, hade jag trott något annat? Men med lite övertalning och klappar och gick det bara fint, och han tvekade inte att gå på igen.

Oliver fick lite gräs på rampen, han var lite skeptisk och verkade ha glömt att det gick bra igår smiley men vi lät det vara så när han stått uppe på rampen med alla fyra och jag fick be honom att backa av.

Skuggi är hittills den enda som behagat lämna träckprov, han hade 350 EPG. Får se när vi lyckas klämma några bollar ur de andra så får vi planera avmaskning osv.

2008-05-24 LördagBaldur

Posted by jessica Saturday, May 24 2008 21:37:11

Hjälp vad länge sedan det var jag bloggade! smiley

Ja, idag har vi haft en toppen dag i alla fall. Skuggi och jag tog en skön promenad-ridtur, dvs jag gick mest vid sidan för att få motion jag också. Dessutom har jag inte tränat Skuggi på över en månad, så vi får starta om lite.
Vi började förståss med lite games på ridbanan innan vi stack iväg, och det tror jag gjorde susen, för nu gick han sååå respektfullt bakom mig och lyssnade fint smiley

Vi tog svängen förbi Gunilla och sedan in i skogen så vi kom ut vid Benka. Det fanns en jättefin bit skogsväg där vi galopperade och töltade jättefint. Grusvägarna är också släta och fina nu, så det gick fint att vara barfota för Skuggi. Han har fått börja om lite med det där tror jag sedan islossningen här. En period tror jag han var blöt om fötterna typ jämt. Han har dubbelsula nu tror jag, men jag törs inte renskära, hoppas att han sliter den själv om vi sätter igång honom nu istället.

Sedan var det dags för lastträning av fölen, nästa helg ska de ju till Susanne på sommarbete. Först hade jag tänkt parallellträna dem, typ ställa in mathinkarna och låta dem gå in. Men vid närmare eftertanke verkade det struligt, så Oliver fick börja.
Han är så OTROLIGT lik Skuggi. Han bara ignorerar sånt som är läskigt, är väldigt lite nyfiken. Han kunde gärna beta precis bredvid lämmen, men INTE nosa på den.
Jag ställde hinken på golvet precis där lämmen börjar och visade att den stod där, lät honom inte gå runt åt något håll, utan antingen fick han bara stå framför lämmen och käka torrgräs, eller gå upp. Han vart otroligt frustrerad och stampade och hade sig. Jag slängde ut lite mat på lämmen och då kunde han tillslut inte stå emot. Först en hov och sedan en till... Snart stod han avslappnat och fint med alla tassarna på lämmen och käkade. smiley
Han är lite coolare än Skuggi där, för när det farliga visat sig ofarligt så blir det liksom HELT ofarligt. Skuggi tror liksom aldrig riktigt på att det är ofarligt..

Efter att jag strulat runt med både Sokki och Oliver på gräsmattan och kantklippt lite (GUD vad struligt det kan bli med två såna där vildbasar som irrar runt... smiley) medan Richard matade gubbarna med deras kraftfoder, så fick Oliver testa att kliva på igen. Och då bara knallade han hela vägen in med mig smiley men sedan kom ju problemet med DET... Vi hade ju inte hunnit öva på att backa på rampen smiley och det var ju HELT omöjligt var Oliver övertygad om. Efter lite strul, lock, pock och en del ganska gymnastiska övningar från Oliver sida, så backade han fint ut *puh* Jag hade ju kunnat vända honom då transporten var tom, men jag tänkte att det väl är lika bäst att han lär sig på rätt sätt på en gång.
Väl ute skulle han få en godis för besväret, men så hade jag bara hundgodisar i fickan smiley men det gick ner med lite fula miner smiley
Han fick kliva på en bit igen och sedan backa ner igen (vilket gick helt utan problem och han tvekade inte ens att kliva på) och sedan var det tillbaka till hagen.

Imorgon ska stackars Baldur (som vart helt försummad idag) få komma med på prommis, då ska husse med och knäppa lite bilder. Han får väl plåta lite på de andra också då, som vi kan lägga ut.

En helt igenom lyckad dag måste jag säga, fint varmt väder hade vi också smiley

2008-03-05 OnsdagBaldur

Posted by jessica Thursday, March 06 2008 09:10:18

Idag for vi till ridhuset igen efter jobbet. Vi kom hem så sent så vi insåg att det skulle vara tokmörkt innan vi kom ut, då kändes det lika bra att fara till ridhuset.

Hästarna var ganska villiga att fånga oss, och vi kom ganska snabbt iväg.
En lite kul grej är att Skuggi har blivit mycket mer villig att gå på transporten. Undrar om det är för att han tycker det är så kul i ridhuset?

Vi började med att släppa dem lösa och plocka fram lite leksaker och sedan låta dem busa lite med dem. Nästa gång får vi inte göra så, det får inte bli något vi alltid måste göra...
Men idag var det himla kul, de hoppade krysshinder och sprang bredvid, att hoppa två hinder direkt efter varann verkade inte poppis smiley
Det är så kul att se dem själva gå omkring, kliva över hinder och greja. Vid något tillfälle när jag hjälpte Richard och Skuggi var lös, så knatade han bort till hindren och klev över dem med ett uttryck som om han övade. smiley SÅ gulligt.

Jag körde bara markarbete idag igen.
Började med friendlygame med sticken at liberty. Gick jättefint.
Jag har ju haft problem med att borsta honom, han vill ju helst gå iväg och jag måste hålla honom hela tiden... Ja, så nu när han var helt lös testade jag hur jag måste göra för att få borsta honom. Visade sig att jag fick ta ett borsttag, då vände han sig bort och tänkte gå, då backade jag direkt och då blev han så förvånad att han liksom kom efter mig istället smiley Så fick jag hålla på, efter en stund kunde jag ta två tag med borsten och tillslut stod han still medan jag borstade smiley Detta är perfekt att kunna träna såhär i ridhuset!
Körde circling med start och stopp på spåret, gick jättefint.
Gjorde också falling-leaf och vad den andra nu hette som man gör åt andra hållet.
Sände över hinder både i skritt och trav, ganska häftigt när han startar i trav från stillastående utan annat än att jag gör travljudet...
Gjorde också lite sideways.

Richard började också med friendlygame med sticken at liberty. Gick också jättebra. Är ganska smart att göra såhär när de just busat runt och helst vill stå och vila lite smiley
Sedan körde han lite markarbete som jag inte såg (tränade ju med Skuggi) men sedan satt han upp och då lät jag Skuggi vara.
Jag såg att det såg ganska veligt ut.. igen tror jag Richard liksom är för försiktig och då blir Baldur osäker på vad han egentligen vill. När de ska starta från stillstående tex gör han liksom faserna så långsamt (för att vara snäll och tydlig mot Baldur) att Baldur hinner bli uttråkad och slutar lyssna.
De velade runt ett tag tills jag sa till Richard att han skulle bestämma sig för något han ville göra, och så bara göra det. Lite mer mål och energi, lite snabbare uppfasning.
Det gav resultat direkt kan jag säga, det både syntes och kändes (enligt Richard). Han fick plötsligt styrfart, gjorde vad man bad honom om och såg helt klart mycket mer med ut.
Vi gjorde bara några åttor, ett par cirklar över bommar och någon åtta till och avslutade sedan när det gick så himla bra.
Jäkla vad kul det är när det går framåt såhär bra! smiley