Hästarna i Vike

Hästarna i Vike

Baldur bloggen

Hur vi med Horsemanship lär oss förstå våra hästar.

2008-06-06 Fredag

BaldurPosted by jessica Saturday, June 07 2008 17:27:57

Idag var vi ut igen med pojkarna. Tog långa turen runt Näggärd och det gick bara fint, vi red faktist ganska mycket vilket verkade ok med hästarna trots att de inte har någon vidare kondis..

På andra sidan tjärnen vek vi in på en skogsväg/stig som vi inte ridit på förut. Efter en stund ville Baldur gå före och han forcerade den halvt överväxta/osynliga vägen med frisk fart smiley Richard var duktig och lyckades styra honom, och han regagerade knappt på alla grenar som for överallt, inte ens när de hamnade under fendern smiley Han är SÅ duktig!

Vid ett ställe var det en ganska stor vattensamlig på stigen, gick inte att gå runt. Tänkte att det här klarar han inte.. men det gjorde han med bara en pyttetvekan! smiley Sen brötade de vidare genom skogen, jag och Skuggi fick skynda för att hinna med...

Båda killarna var fantastist duktiga, men heeelt klart trötta på sista biten.

Ännu en härlig uteritt, sånt här får man bara en massa energi av!

  • Comments(0)//baldur.pietsch.se/#post120

2008-06-04 Onsdag

BaldurPosted by jessica Thursday, June 05 2008 08:16:46

Idag var det motionsdag igen, så det var bara att släpa med sig pojkarna ut i värmen smiley

Skuggi har tydligen bestämt sig för att det är rätt ok att bli borstad, vi hade en otroligt mysig stund i solen smiley Sedan var det på med grejorna och iväg.

Vi tog samma sväng som i söndags, den är så bra för det är bara lite grusväg i början och slutet, sedan är det mjuuuuka skogsvägar som går lite upp och ner precis lagom så vi rider första biten i skogen, sedan leder vi när det går nerför, och sedan rider vi en sväng igen. Grusvägen blir det bara prommis på, på hemvägen vill Skuggi gå i dikena, så det får han såklart.

Idag travade vi lite tillsammans, tog bara korta små intervaller och Baldur skötte sig perfekt, även om han var lite busig smiley Richard är sååå duktig och har lärt sig att slappna av och sitta mer balanserat när det blir lite skuttigt. Vi testade först med att Skuggi skulle springa först som bromskloss, men han töltar mycket långsammare än Baldur vill trava, så vi blev snart omkörda. Fast i lugnt och fint tempo förståss, Richard var nöjd, särskilt när de travade på en bra bit alldeles för sig själva och han hade full kontroll hela tiden smiley

En jättehärlig tur hade vi smiley

  • Comments(0)//baldur.pietsch.se/#post119

2008-05-31 Lördag

BaldurPosted by jessica Monday, June 02 2008 08:02:44

Varje kväll hela veckan har vi lasttränat småttingarna, det har gått bara fint. Nu idag var det dags att stänga bom och bakläm för första gången. Oliver var lite skeptisk till att ha bommen bakom, och var tvungen att backa ur en sväng innan han var nöjd. Sokki stod inne och käkade som den lilla avfallskvarn han är smiley

Vi laddade med höbalar i fram så att inte Sokki skulle hamna uppåner om han skulle ta sig över bommen... Men vi anlände i Matfors helt utan såna missöden, de stod still och så avspända ut när vi kom fram.

Väl på plats blev Oliver hingst och härjade på en stund. De fick vara i en box jämte trölli, men det verkade nästan hetsa upp Oliver ännu mer. Nu var jag glad att jag tränat honom att ta in snorren när jag säger till, då kunde jag avbryta honom. Ja, när han lugnat sig lite bar det iväg ut i hagen. Trölli och Aron tyckte att ungarna behövde en omgång och jagade dem i omgångar hela eftermiddagen smiley De fick en hel massa motion iaf. Och vi fick en massa snygga bilder smiley de kommer snart upp!

Efter en trevlig middag med grillat vände vi hem med den tomma finkan... Som det känns så hämtar jag nog tillbaka honom nästa vecka.. smiley Saknar min lilla hingst...

Här kommer lite bilder från händelsen... Började med en liten het stund..

Blog ImageBlog ImageBlog Image

Så blev det en del spring...

Blog ImageBlog Image

Och lite trängsel, Oliver skyddar Sokki så modigt...

Blog Image

Blog Image

Gammelgubbarna tände till och gav sig på jakt..

Blog ImageBlog Image

Och småpojkarna fick kuta som de inte gjort på länge..

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog Image

Vilket inte gjorde så mycket, för vi fick ju många snygga bilder..

Blog ImageBlog Image

Vi kallar honom för Kick-o-matic, här ser ni varför..

Blog ImageBlog Image

Vackra fina Oliver, man tror inte att det är samma häst...

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog Image

Sokki har också växt till sig och blivit lite snygg...

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog Image

Trölli relaxar efter en lång dag...

Blog ImageBlog Image

  • Comments(0)//baldur.pietsch.se/#post117

2008-05-25 Söndag

BaldurPosted by jessica Monday, May 26 2008 08:30:36

Idag fick Baldur följa med på en skön skogsprommis i solen och värmen.
Passade på att skrämselträna genom att tappa hjälmen från sadeln samtidigt som vi såg en lite läbbig grävmaskin smiley Det blev dock bara ett litet skutt som vanligt, sen var allt ok igen. Inga problem att gå förbi grävmaskinen.

Längs med en liten fin skogsväg hoppade jag upp och red en bit, det gick jättefint, särskilt när han fick följa Richard i ryggen smiley red bara en liten bit, då vi inte ridit på länge.
När vi gick igenom ett sommarstugeområde fick vi massor med läskigt att träna på, först var det typ tusen små väderkvarnar, sedan en gubbe bakom ett skjul som sågade och förde oväsen. Sedan fortsatte gubben att låta bakom oss när vi gick vidare. Och så avslutade vi med att han vågade gå över en liten träbro som såklart brakade lite när han gick på den, så blev han rädd igen smiley

Men han är skön när han blir rädd, för det blir bara ett skutt, sedan är han cool igen smiley

Sedan var det dags att lastträna Sokki. Det var nästan FÖR lätt smiley Vis av gårdagens trassel fick han träna på att backa av rampen innan han fick gå hela vägen in, och han hade verkligen inga betänkligheter med att gå helt in smiley Han var jätteduktig, stod där inne och stampade och hade sig, det bekom honom inte ett dugg att det dundrade och smällde!
Såklart vart det ändå lite läskigt att backa nerför rampen, hade jag trott något annat? Men med lite övertalning och klappar och gick det bara fint, och han tvekade inte att gå på igen.

Oliver fick lite gräs på rampen, han var lite skeptisk och verkade ha glömt att det gick bra igår smiley men vi lät det vara så när han stått uppe på rampen med alla fyra och jag fick be honom att backa av.

Skuggi är hittills den enda som behagat lämna träckprov, han hade 350 EPG. Får se när vi lyckas klämma några bollar ur de andra så får vi planera avmaskning osv.

  • Comments(0)//baldur.pietsch.se/#post116

2008-05-24 Lördag

BaldurPosted by jessica Saturday, May 24 2008 21:37:11

Hjälp vad länge sedan det var jag bloggade! smiley

Ja, idag har vi haft en toppen dag i alla fall. Skuggi och jag tog en skön promenad-ridtur, dvs jag gick mest vid sidan för att få motion jag också. Dessutom har jag inte tränat Skuggi på över en månad, så vi får starta om lite.
Vi började förståss med lite games på ridbanan innan vi stack iväg, och det tror jag gjorde susen, för nu gick han sååå respektfullt bakom mig och lyssnade fint smiley

Vi tog svängen förbi Gunilla och sedan in i skogen så vi kom ut vid Benka. Det fanns en jättefin bit skogsväg där vi galopperade och töltade jättefint. Grusvägarna är också släta och fina nu, så det gick fint att vara barfota för Skuggi. Han har fått börja om lite med det där tror jag sedan islossningen här. En period tror jag han var blöt om fötterna typ jämt. Han har dubbelsula nu tror jag, men jag törs inte renskära, hoppas att han sliter den själv om vi sätter igång honom nu istället.

Sedan var det dags för lastträning av fölen, nästa helg ska de ju till Susanne på sommarbete. Först hade jag tänkt parallellträna dem, typ ställa in mathinkarna och låta dem gå in. Men vid närmare eftertanke verkade det struligt, så Oliver fick börja.
Han är så OTROLIGT lik Skuggi. Han bara ignorerar sånt som är läskigt, är väldigt lite nyfiken. Han kunde gärna beta precis bredvid lämmen, men INTE nosa på den.
Jag ställde hinken på golvet precis där lämmen börjar och visade att den stod där, lät honom inte gå runt åt något håll, utan antingen fick han bara stå framför lämmen och käka torrgräs, eller gå upp. Han vart otroligt frustrerad och stampade och hade sig. Jag slängde ut lite mat på lämmen och då kunde han tillslut inte stå emot. Först en hov och sedan en till... Snart stod han avslappnat och fint med alla tassarna på lämmen och käkade. smiley
Han är lite coolare än Skuggi där, för när det farliga visat sig ofarligt så blir det liksom HELT ofarligt. Skuggi tror liksom aldrig riktigt på att det är ofarligt..

Efter att jag strulat runt med både Sokki och Oliver på gräsmattan och kantklippt lite (GUD vad struligt det kan bli med två såna där vildbasar som irrar runt... smiley) medan Richard matade gubbarna med deras kraftfoder, så fick Oliver testa att kliva på igen. Och då bara knallade han hela vägen in med mig smiley men sedan kom ju problemet med DET... Vi hade ju inte hunnit öva på att backa på rampen smiley och det var ju HELT omöjligt var Oliver övertygad om. Efter lite strul, lock, pock och en del ganska gymnastiska övningar från Oliver sida, så backade han fint ut *puh* Jag hade ju kunnat vända honom då transporten var tom, men jag tänkte att det väl är lika bäst att han lär sig på rätt sätt på en gång.
Väl ute skulle han få en godis för besväret, men så hade jag bara hundgodisar i fickan smiley men det gick ner med lite fula miner smiley
Han fick kliva på en bit igen och sedan backa ner igen (vilket gick helt utan problem och han tvekade inte ens att kliva på) och sedan var det tillbaka till hagen.

Imorgon ska stackars Baldur (som vart helt försummad idag) få komma med på prommis, då ska husse med och knäppa lite bilder. Han får väl plåta lite på de andra också då, som vi kan lägga ut.

En helt igenom lyckad dag måste jag säga, fint varmt väder hade vi också smiley

  • Comments(0)//baldur.pietsch.se/#post115

2008-03-05 Onsdag

BaldurPosted by jessica Thursday, March 06 2008 09:10:18

Idag for vi till ridhuset igen efter jobbet. Vi kom hem så sent så vi insåg att det skulle vara tokmörkt innan vi kom ut, då kändes det lika bra att fara till ridhuset.

Hästarna var ganska villiga att fånga oss, och vi kom ganska snabbt iväg.
En lite kul grej är att Skuggi har blivit mycket mer villig att gå på transporten. Undrar om det är för att han tycker det är så kul i ridhuset?

Vi började med att släppa dem lösa och plocka fram lite leksaker och sedan låta dem busa lite med dem. Nästa gång får vi inte göra så, det får inte bli något vi alltid måste göra...
Men idag var det himla kul, de hoppade krysshinder och sprang bredvid, att hoppa två hinder direkt efter varann verkade inte poppis smiley
Det är så kul att se dem själva gå omkring, kliva över hinder och greja. Vid något tillfälle när jag hjälpte Richard och Skuggi var lös, så knatade han bort till hindren och klev över dem med ett uttryck som om han övade. smiley SÅ gulligt.

Jag körde bara markarbete idag igen.
Började med friendlygame med sticken at liberty. Gick jättefint.
Jag har ju haft problem med att borsta honom, han vill ju helst gå iväg och jag måste hålla honom hela tiden... Ja, så nu när han var helt lös testade jag hur jag måste göra för att få borsta honom. Visade sig att jag fick ta ett borsttag, då vände han sig bort och tänkte gå, då backade jag direkt och då blev han så förvånad att han liksom kom efter mig istället smiley Så fick jag hålla på, efter en stund kunde jag ta två tag med borsten och tillslut stod han still medan jag borstade smiley Detta är perfekt att kunna träna såhär i ridhuset!
Körde circling med start och stopp på spåret, gick jättefint.
Gjorde också falling-leaf och vad den andra nu hette som man gör åt andra hållet.
Sände över hinder både i skritt och trav, ganska häftigt när han startar i trav från stillastående utan annat än att jag gör travljudet...
Gjorde också lite sideways.

Richard började också med friendlygame med sticken at liberty. Gick också jättebra. Är ganska smart att göra såhär när de just busat runt och helst vill stå och vila lite smiley
Sedan körde han lite markarbete som jag inte såg (tränade ju med Skuggi) men sedan satt han upp och då lät jag Skuggi vara.
Jag såg att det såg ganska veligt ut.. igen tror jag Richard liksom är för försiktig och då blir Baldur osäker på vad han egentligen vill. När de ska starta från stillstående tex gör han liksom faserna så långsamt (för att vara snäll och tydlig mot Baldur) att Baldur hinner bli uttråkad och slutar lyssna.
De velade runt ett tag tills jag sa till Richard att han skulle bestämma sig för något han ville göra, och så bara göra det. Lite mer mål och energi, lite snabbare uppfasning.
Det gav resultat direkt kan jag säga, det både syntes och kändes (enligt Richard). Han fick plötsligt styrfart, gjorde vad man bad honom om och såg helt klart mycket mer med ut.
Vi gjorde bara några åttor, ett par cirklar över bommar och någon åtta till och avslutade sedan när det gick så himla bra.
Jäkla vad kul det är när det går framåt såhär bra! smiley

  • Comments(0)//baldur.pietsch.se/#post114

2008-03-02 Söndag

BaldurPosted by jessica Monday, March 03 2008 12:55:53

Idag for vi till ridhuset igen. När vi skulle hämta hästarna tänkte jag på något vi pratade om på Dalpraktiken, att man ser vid hämtningen om det man tränade igår var bra eller inte. Dvs, vill hästen komma till dig = ni hade kul sist, vill hästen inte komma = inte kul sist...
Otroligt nog kom båda hästarna och sökte upp oss ganska omgående när vi stod och filosoferade i hagen med grimmorna. Jag struntade i Skuggi och pratade bara på med Richard, då slet Skuggi tag i grimman som om han ville säga Kom igen nu! Lets go! smiley

Baldur ville också följa med idag, så tydligen var det kul igår smiley

Ridhuset var tomt på folk och fä, så vi lät hästarna vara lösa lite medan vi tog fram lite bommar att leka med, vi la upp en cavalettirad med sista/första bommen uppe på en sockerbit samt tre bommar på en cirkel.

Hästarna var busiga som vanlig så vi körde lite rolig liberty och lät dem busa med bommarna. De for fram och tillbaka, och jag kunde faktiskt skicka dem båda från riktigt långt håll, och även bestämma gångart litegrann smiley
Det var kul att se att de höll sig kring oss och svarade direkt på anvisningar. Jag lekte lite extra med Skuggi, körde hinde-your-hinie och han svarade fantastiskt bra! Även när han gick rakt bort från mig och jag bara såg hans svans så kunde jag ta ett steg emot honom, vinkla kroppen lite, så tvärvände han och kom til mig istället smileysmiley Detta även från jättestort avstånd! Jag bara måste filma lite nästa gång vi leker såhär i ridhuset.

Jag körde bara lite markarbete med Skuggi idag, sedan fick han vara ifred medan Richard red lite på Baldur. Richard upptäckte idag att han kunde backa Baldur bara genom att luta sig tillbaka och vifta med fötterna! smiley Det tyckte han var så kul så jag tror han backade honom vid varje tillfälle som man ens skulle kunna tänka sig att behöva backa smiley
Vi kikade på sitsen och stiglädren också, jag tror vi hittade balancepoint nu äntligen, för Richard tyckte det kändes jättemycket bättre och han såg ut att sitta mer stabilt i sadeln. Nu ska vi bara få honom att sluta kika ner på Baldur så fort han vill att han ska göra något smileysmiley

Mot slutet kom det in ett par ekipage, damer båda två, och Baldur blev såååå intresserad! Men faktiskt inte mer än att Richard kunde fortsätta att rida en stund till. Tänk vad duktiga de är, mina killar!

Richard fick också börja träna på att flytta lite på Baldurs rumpa när de svänger, det gick väl ganska bra, jag pysslade med annat, skulle nog ha hjälpt honom lite mer där...

När vi höll på att plocka ihop släppte vi killarna i ridhuset igen, och när vi skulle ha med dem igen gick Richard iväg mot dem och flyttade Baldurs rumpa lite på jättestort avstånd, och då vände de båda två och så kom de spankulerande genom ridhuset mot mig, Richard i mitten och Skuggi och Baldur på var sidan bakom honom på perfekt avstånd smileysmiley DÅ önskade jag verkligen att jag haft kameran!
Det är så kul och stimulerande när hästarna är så villiga, känsliga och coola!

Supernöjda och glada lastade vi gubbarna för hemfärd. Utanför ridhuset träffade vi Lena L (B-instruktör isl) som tydligen brukar ha lektioner här. Vi blev inbjudna till träning på deras fina ovalbana i Antjärn, och när jag försökte förklara att vi knappast kunde med tanke på barfotafötterna visade det sig att de också har barfotahästar och brukar hålla banan barfotavänlig även större delen av vintern! smiley
Superkul! Så dit lär vi ju fara framöver. Dessutom visade det sig att Lena också håller på med NH, så jag ska nog ta en provlektion, och se om vi har samma syn på NH. Det vore ju kanon om vi kunde träna lite för henne ibland på hemmaplan. Är inte så lätt att hitta islandstränare och NH-tränare i paket smiley

Nu på onsdag har vi tänkt rida ut igen efter jobbet, och kanske att vi hinner till ridhuset på lördag en sväng innan FÖLEN kommer!!

Tänk vad spännande det ska bli att få uppfostra Oliver helt enligt PNH smiley

  • Comments(0)//baldur.pietsch.se/#post113

2008-03-01 Lördag

BaldurPosted by jessica Monday, March 03 2008 08:12:13

Vi har köpt abonnemang på ridhuset i Svedje för mars, så idag var det dags för första träningen!

Baldur har varit med mig och Skuggi hit en gång förut, och han tog det lika coolt idag som han gjorde då.

I hagen såg Baldur en räv och sedan ett par rådjur, och jag tror att han då kom på att han nog ändå är en vild mustang på stäppen smiley För han ville INTE ha på grimman. Och att husse var så fokuserad på huvudet hjälpte ju inte... Tillslut tänkte jag att jag kan ju passa på att låta Skuggi lasta i lugn och ro, om nu Baldur skulle fjanta runt i hagen... Tänkte att Baldur nog skulle få brått om vi gick ut, men icke smiley
Så vi tog tid på oss, stod på rampen och filosoferade, tänkte att om Baldur inte bryr sig om att vi åker så får han väl vara kvar hemma då.
Men, se den tanken hörde han tydligen.. För plötslig bara gav han med sig och klädde på sig smiley Undrar om han inte tyckte att vi lekt för lite sedan i onsdags?
Lastningen gick jättebra som vanligt.

Det verkar inte vara mycket spring här i ridhuset, så vi hade det helt för oss själva till en början. Nyfikna Eva och Åsa hade mött upp för att se underverket bli ridet smiley

Jag släppte Skuggi med repet över halsen då jag skulle pyssla med något, och då stolpade han iväg och tog en runda i ridhuset. Allt skulle undersökas noga såklart, det märks att han gillar att vara här, pigg framåt och nyfiken smiley
Passade på att göra lite hide-your-hinie och det svarade han direkt på och när han vände upp började jag backa ifrån honom. Då hängde han på direkt, och när jag började springa baklänges började han springa också smiley Han har aldirg gjort så förut!

Som en parentes kan jag nämna att jag börjat ge en liten pyttegodisbit när vi lekt cath-me-game i hagen och tagit på grimman. ganska snart har jag nu blivit högintressant, även om jag aldrig ger honom godis vid andra tillfällen. Jag kom på att jag måste ge honom på ett speciellt vis, får inte ge honom medan han hetsar, utan jag tar fram godiset och ber honom vänta och lugna sig. Detta har faktiskt gjort att han inte alls är så tiggig som jag var rädd att han skulle bli smiley

Sedan red jag Skuggi lite med S-hacket, gick bra, han var pigg och lite busig smiley Körde lite med att flytta rumpan på volt och åtta.

Richard och Baldur gjorde också en del inledande games, det är otroligt vad fint han hanterar Baldur nu, han har helt klart fått en hel massa savvy smiley

Han satt upp och körde lite tit-for-tat blandat med passenger samt att han körde en åtta kring ett par hinderstöd. Det verkade gå jättebra, även när stora snösjok rasade från taket med jämna mellanrum smiley Jag tror faktiskt Skuggi ryckte till mer än Baldur smiley Det är så otroligt skönt att han är så cool med otäcka ljud osv, det kan ju räcka med att han är halvinriden unghäst bara ju...
De testade lite trav, men Richard tyckte att det bara blev skumpigt och konstigt så han avbröt. Vi ska kika lite mer på sitsen imorgon.

Mot slutet kom det in ett par stooora hästar också, mycket spännande tyckte Baldur, särskilt som det var damer smiley
Men bortsett från att han var väldigt intresserad så uppförde han sig jättebra och Richard kunde fortsätta rida en stund ändå. Tänk vad de är duktiga!

  • Comments(0)//baldur.pietsch.se/#post112
Next »